Život u Beogradu

Ekonomija u Beogradu

Zgrada Narodne banke Srbije
Zgrada Narodne banke Srbije

Beograd je ekonomski najrazvijeniji deo Srbije. Više od 30% BDP u Srbiji dolazi iz Beograda, koji daje više od 30% radne snage u Srbiji. Tokom devedesetih godina 20. veka, grad je sa celom tadašnjom SR Jugoslavijom bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija, a ekonomiju Beograda je desetkovala hiperinflacija jugoslovenskog dinara početkom 90-tih godina. Oporavak i ekonomski rast su usledili od 2000. godine, nakon pada režima Slobodana Miloševića i ukidanja sankcija UN. Sedište Narodne banke Srbije je u Beogradu.

U Beogradu se takođe nalaze sedišta i nekih od najvećih kompanija u regionu, kao što su Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, Energoprojekt Holding, Delta Holding, Telenor Srbija i Air Serbia. Veliki regionalni značaj imaju i Beogradski sajam i Beogradska berza.

poslovni centar usce

Grad ima prvorazredni saobraćajni značaj, kao železničko i drumsko čvorište (panevropski koridor 10). Kao grad na ušću dveju reka, Beograd je i važno međunarodno rečno pristanište (panevropski koridor 7), a tu je i međunarodni aerodrom "Nikola Tesla". Beograd je takođe značajan telekomunikacioni centar za fiksnu i mobilnu telefoniju i internet. U njemu su razvijeni značajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metaloprerađivačka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo. Na širem području Beograda, Smedereva i Pančeva, na obalama Dunava, locirana je slobodna trgovinska zona na površini od 2.000 kvadratnih metara.

Tagovi

ekonomija, finansije, privreda

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama